utorok 8. marca 2011

Henry Ford - priekopník hromadnej výroby automobilov.

Narodil sa v roku 1863 v americkom štáte Michigan na farme svojich rodičov v Dearbome, neďaleko Detroitu. Mal zdediť rodinnú farmu, priťahovala ho však technika. Z časopisov sa dozvedel o nemeckom vynáleze Ottovho spaľovacieho motora. V tom čase bol všeobecný názor že parný motor je nenahraditeľný on však v roku 1896 zostrojil svoj prvý „automobil “Quadricycle, poháňaný spaľovacím motorom. V roku 1899 založil spolu s ďalšími investormi Detroit Automobile Company. Jeho túžbou bolo vyrábať auto dostupné širokej verejnosti, Detroit Automobile Company však vyrobilo iba 6 až 7 automobilov ročne. Spoločnosť nechal zbankrotovať a vzápätí v roku 1901 založil Henry Ford Company, ktorá vyrábala luxusné vozidlá. Firmu opustil a tá sa neskôr premenovala na Cadillac Automobile Company.
Do tretice všetko dobré a Henry Ford založil The Ford Motor Company. Tu si začal plniť sen o ľudovom automobile. Revolučný Model T bol taký jednoduchý, že ho dokázal opraviť každý, a taký odolný, že zvládol aj vtedajšie kamenisté americké cesty. Jazdil rýchlosťou až 70 km/h. Najznámejšia výrobná inovácia, pásová montážna linka bola inšpirovaná z bitúnku a za jej pomoci znížil náklady na výrobu natoľko, že cena klesla z pôvodných 850 na 250 dolárov. Výrobný pás výrazne zrýchlil cyklus výroby na jeden automobil. Len necelých 5 rokov od uvedenia na trh bol výrobný proces natoľko mechanizovaný, že výroba jedného vozu trvala len 93 minút . Od roku 1908 do roku 1927 sa vyrobilo a predalo neuveriteľných 15 007 034 kusov. Auto sa stalo predmetom masovej spotreby.
Henry Ford patrí nielen k podnikateľským veličinám, ale aj k technicky a organizačne nadaným ľuďom. Na svojom konte má 161 patentov. Jeho snaha o produkciu pri vynaložení čo najmenších nákladov viedla nielen k vynálezom rôznych technických vymožeností, ale tiež k objavu faktu, že spokojný zamestnanec toho urobí viac, ako traja nespokojní. Zaviedol program CANDO (Cleaning up  = upratovanie, Arranging = usporiadanie, Neatness = poriadkumilovnosť, Discipline = disciplína, Ongoing Improvement neustáleho zlepšovania) nadväzuje na prácu Taylora, je pôvodu systému 5S. Vo svojom podniku si potrpel na autonómnu a preventívnu údržbu čím výrazne znížil poruchovosť a tak zvýšil efektivitu strojov. Zomrel v roku 1947.
Časopis Forbes vyhlásil Henryho Forda za najvplyvnejšieho podnikateľa všetkých čias.
Zopár Fordových legendárnych myšlienok:
·         Či už veríte, že niečo dokážete, alebo naopak veríte, že to nedokážete, v oboch prípadoch máte s najväčšou pravdepodobnosťou pravdu.
·         Keď chcete poznať pravdivú históriu, poznajte to, čo píšu porazení.
·         Myslenie je najťažšia práca, ktorá existuje. To je dôvod, prečo tak málo ľudí myslí.
·         Nechaj človeka vyrábať niečo lepšie a predávať lacnejšie, ako to bolo vyrábané a predávané vždy pred tým, nechaj ho, aby sa pre to rozhodol a peniaze prídu.
·         Nikdy nebude vymyslený systém, ktorý by odstránil nutnosť pracovať.
·         Model ''T'' vyrábame vo všetkých farbách, ale ponúkame ho výhradne v čiernej.
·         Spokojný zamestnanec urobí viac ako traja nespokojní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára