utorok 1. marca 2011

Kvalita v autobilovom sektore - dodávateľ pre koncern VW

      Dobrý deň. Dnes sa budeme venovať  filozofii kvality vo výrobnej prevádzke – dodávateľovi pre koncern VW (VW, Audi, Škoda, Seat, Bentley, Bugatti, Lamborghiny, Scania).
Rád by som predstavil kvalitu ako životnú cestu  a zároveň potrebu pre každú výrobnú prevádzku, ktorá nielen že  zvýši imidž firmy, tak dôležitý pre získanie nových potenciálnych projektov a udržaní starých, ale aj pomáha pri zvýšení produktivity, motivácie a stability štruktúry firmy. Výrobná prevádzka  by preto mala prevziať filozofiu kvality ako základný kameň pre fungovanie všetkých procesov vo firme.
Je obrovskou chybou ak firma chápe kvalitu len ako nutné zlo, ako oddelenie, ktoré iba upozorňuje a každého vo firme „otravuje“. Kvalita ako filozofia by nemala byt len zásadou oddelenia kvality ale malo by ju prevziať  a osvojiť si ju celé celý závod od výrobných operátorov po top manažment (generálny manažér, konateľ, majiteľ) a posunúť tak kvalitu na najdôležitejší nástroj politiky firmy.
Kvalita musí byť chápaná ako druh myslenia a konania - všetkých a všetkého počínajúc generálnym manažérom pokračujúc oddelením výroby, logistiky, nákupu, technológie, údržby a končiac oddelením kvality.
Každá naša myšlienka a konanie musí ísť ruka v ruke s filozofiou kvality. Treba si uvedomiť:
-ako musíme rozmýšľať aby sme postupovali kvalitne  a štandardizovane - dodržiac všetky normy a zákony -rýchlo, úsporne, chytro, v najlepšom zámere pre najvyššiu hodnotu nášho zákazníka?
-ako musíme konať aby každá naša činnosť v malom či veľkom smerovala k pridanej hodnote nášho produktu či služby pre nášho zákazníka.
Neustále zlepšovanie - čo i len o krok – je posunom vpred . Ak však prestaneme - je to automaticky presmerované na znižovanie kvality, straty dôvery a ukončenia spolupráce zo zákazníkom a nezadržateľný zánik firmy.
Kvalita v rámci firmy ide  ruka v ruke s optimalizáciou procesov a stanovením štandardov pre fungovanie výrobnej  prevádzky. Štandardy stanovíme podľa základnej zmluvy medzi koncernom (VW) a dodávateľom. Základná zmluva od ktorého sa odvíja ďalší proces kvality výrobnej prevádzky je spravidla obsiahnutá v,,zošite požiadaviek,,. (Lastenheft) .Zmluva je dohodou medzi VW Beschaffung (oddelenie obstarania - nákupu) a dodávateľom (oddelením nákupu).
Takto cely proces začína.........pokračovanie nabudúce J
Erik Kunert

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára