piatok 25. novembra 2011

The Power of Dreams

Každý chlap pozná japonskú značku motocyklov Honda. Chcem sa na pár riadkoch podeliť o históriu tejto svetovej značky.

Zakladateľ, pán Soichiro Honda začal v roku 1927 s malou opravovňou, ktorá sa rýchlo stala veľmi známou v širokom okolí. V roku 1939 opravovňu prebudoval na výrobu piestnych krúžkov pre automobilku Toyota a premenoval ju na Tokai Seiki Heavy Industries Co., Ltd. Pred koncom druhej svetovej vojny Honda svoj podnik predal firme Toyoda Jido Shokki.

Po konci druhej svetovej vojny sa Japonsko nachádzalo vo veľmi zložitej ekonomickej situácii. Morálka porazenej mocnosti bola na veľmi nízkej úrovni. Húževnatý Honda v roku 1946 využíva naskytnutú príležitosť a nakupuje výhodne z armádnych zásob malé spaľovacie motory, pôvodne určené do generátorov vyrábajúcich prúd pre rádiostanice. Tieto motory následne inštaluje na bicykle, čím vzniká prvý výrobok značky Honda - motobicykel typ A. Zakladá spoločnosť Honda Technical Research Institute. Verejná doprava tej doby bola nespoľahlivá, automobily boli drahé a kvôli nedostatku benzínu takmer nepoužiteľné. Výroba mopedov bola výborným a veľmi úspešným riešením. O dva roky neskôr sa k Hondovi pridal Takeo Fujisawa, ktorý vytvoril firemnú obchodnú sieť. Využíva pritom už existujúcich japonských predajcov bicyklov; aké jednoduché a geniálne. V tom istom roku založil pán Soichiro Honda spoločnosť Honda Motor Co. Ltd

Japonsko počas Kórejskej vojny malo významnú územnú pozíciu. To naštartovalo ekonomický rast Japonska. Mopedy a motocykle si mohlo dovoliť čím ďalej viac ľudí,  konkurencia silnela, trh stal náročným a vyberavým. V tej dobe sa vedenie a zamestnanci spoločnosti Honda zhodli, že výroba musí byť znížená a zameraná na „správne“ produkty. Toto stretnutie a jednanie medzi zamestnancami a vedením položilo základ podnikovej kultúry, ktorá pretrváva dodnes.

 „Kto chce byť najlepší v Japonsku, musí byť najlepší na svete“. Kľúčovým momentom v stratégii expanzie Hondy bolo založenie a rozvoj Honda Motor Co. Inc. v Spojených štátoch amerických v roku 1959. Nasledovala európska pobočka Honda GmbH (neskôr Honda Germany) v Hamburgu v roku 1961. Počas študijnej cesty po Európe si Honda a Fujisawa uvedomili, že motocykle značky Honda zaostávajú za európskou konkurenciou. Pre zviditeľnenie spoločnosti vyhlásil Honda zavedenie športového programu a osobne sa zaviazal, že urobí všetko pre to, aby motocykle značky Honda vyhrali slávne preteky Isle of Man Tourist Trophy, čo sa následne v roku 1961 aj podarilo. V tom roku Honda úplne ovládla triedu 125 cm3 a 250 cm3.

V roku 1971 začala Honda výrobu motocyklov a automobilov v USA. Pobočka Honda Europe NV bola založená v Gente (Belgicko), aby sa tu koordinovala distribúcia náhradných dielov a automobilov do celej Európy.

 Pôvodne bola spoločnosť Honda založená a registrovaná ako firma vyrábajúca motocykle. Po pätnástich rokoch svojej existencie začala vyrábať aj automobily. Ďalších desať rokov trvalo než sa stala dôležitou súčasťou automobilového priemyslu. Ku koncu osemdesiatych rokov minulého storočia už bola vedúcou medzinárodnou spoločnosťou, ktorá spĺňala vysokú kvalitu svojich výrobkov, inžinierstva, mala zmysel pre zodpovednosť za svojich zamestnancov a životné prostredie.

Filozofia „First man then machine“ (Najprv človek, potom stroj) pána Soichiro Honda, zakladateľa spoločnosti, sprevádzala výrobu a predaj výrobkov vo všetkých krajinách po dlhé roky. Ďalším heslom  bolo „The Power of Dreams“ (Sila snov).  Soichiro Honda vždy veril, že sny môžu priviesť človeka k uskutočneniu mnohých predstáv v skutočnom svete. Založil Honda Foundation, ktorej hlavným cieľom bolo harmonizovať nové technológie s ekológiou.

Soichiro Honda počas celého svojho života získal veľa ocenení a vyznamenaní, z ktorých môžeme spomenúť napríklad uvedenie do automobilovej siene slávy asociácie FIA. Tam sa zaradil v poradí ako tretí k svojim predchodcom, ktorými boli Ferdinand Porsche a Enzo Ferrari.

Pán Honda zomrel 5. augusta 1991.

1 komentár:

  1. Veľmi zaujímavé. V rámci motivácie si na mojom blogu nájdeš ocenenie.

    OdpovedaťOdstrániť